Birmanske duhovne vaje 2017

Predzadnji vikend v aprilu so v Leničevem domu, ki se nahaja v idiličnem Krakovskem gozdu, potekale duhovne vaje za letošnje birmance. V župniji Sevnica se letos na zakrament sv. birme pripravlja 36 osmošolcev, zato smo se odločili, da jih povabimo na duhovni vikend.

Za dobro pripravljenim programom stoji močna ekipa neutrudnih animatorjev, domači kaplan Primož in kuharica Melita, ki so poskrbeli, da je vse teklo tako, kot smo si zastavili.

Pred Leničevim domom smo se zbrali v petek, 21. aprila 2017, kjer so se birmanci poslovili od staršev, nato pa v velikem pričakovanju čakali, da animatorji naznanimo začetek dolgo pričakovanega duhovnega vikenda. Sledila je nastanitev in večerja. Ko je zunaj nastala temna noč, smo animatorji pripravili prvo presenečenje. Vsi skupaj smo se zbrali na travniku pred domom, kjer je sledila zanimiva, tematsko obarvana igra grajenja Petrove barke. Sledila je večerna molitev in spanje. Po mirni noči nas je že zgodaj prebudilo sonce, ki nas je zvabilo na jutranjo telovadbo.

 

Po zajtrku smo si vsak dan ogledali dramsko igro na temo sv. Petra, ki je bil tudi osrednji lik birmanskih duhovnih vaj. Sledilo je delo v skupinah, kjer smo skupaj razpravljali o naših križih in o čudežih, ki jih je v času svojega življenja delal Jezus. Po kosilu smo se oblekli v športno opremo in odhiteli na bližnji travnik, kjer smo igrali baseball. Pozabili smo na vroče sonce in žejo, saj je bila igra tako napeta, da sta obe ekipi do zadnje minute trepetali za zmago. Sledila je priprava na sveto spoved in molitev rožnega venca. V skupini smo se tako skupaj povezali z Bogom, mu predali naše skrbi in se mu nato zaupali še v osebni molitvi.

 

Po duhovno obarvanem popoldnevu smo že nestrpno čakali na večerjo, saj smo potrebovali veliko energije za dejavnosti, ki so sledile. Animatorji so poprijeli za kitare in pričela se je mladinska sveta maša, ki jo je daroval salezijanski inšpektor g. Janez Potočnik.

Približevala se je noč, v nas pa je rasla napetost, saj smo vedeli, da animatorji pripravljajo zabavni večer. Pričakala nas je paleta najrazličnejših iger, pri katerih smo se do solz nasmejali. Ker še zdaleč nismo bili utrujeni, smo skupaj zaplesali. Ura je hitro hitela in napočil je čas za spanje.

V nedeljo nas je zunaj pričakalo deževno vreme, vendar zainteresirani birmanci niso kazali nejevolje. Po zajtrku smo v skupinah potegnili sklepe duhovnega vikenda in se pogovorili o naši vsakdanji povezanosti z Bogom. Kmalu smo z dvorišča zaslišali znane glasove. Bili so naši starši. Povabili smo jih v skupni prostor, kjer je kaplan Primož daroval mašo, ki so jo pripravili birmanci ob pomoči animatorjev.

Po kosilu smo pričeli s pospravljanjem in tako je napočil čas za slovo. Birmanci so poudarili, da jim bo vikend še dolgo ostal v lepem spominu. Ugotovili smo, da premalo časa preživimo med prijatelji in da si prepogosto pozabimo vzeti čas za osebno molitev. Čez vikend smo pozabili na vsakdanje skrbi in se sprostili v prelepi naravi. Animatorji smo veseli, da smo bili s strani birmancev in njihovih staršev deležni pohval, saj je to za nas tudi spodbuda, da delo usmerjamo v pravo smer.

Aljaž Prosenik

Morda vas zanima tudi