Birmanske duhovne vaje 2018

Hitro se približujemo 12. maju, ko bodo letošnji birmanci prejeli zakrament svete birme. Ker ta zakrament pomeni postati odrasli kristjan, se birmanci poleg verouka udeležujejo tudi birmanskih skupin, prejšnji vikend (13.–15. april) pa so imeli duhovne vaje v Podbočju. 40 birmancev je spremljalo 12 animatorjev in župnik Jože.

Petkovo popoldne smo preživeli kar na travniku, kjer smo birmance naučili igrati baseball. Da je bila igra zadetek v polno, priča dejstvo, da v prostem času ni bila več tako zanimiva nogometna žoga, ampak so hitro poiskali kij in žogico, oblikovali skupine in že tekmovali. Naučili smo se tudi ples na pesem Limbo, ki nas je spremljal skozi celoten vikend in ga zdaj obvladamo že vsi. Zvečer smo čakali temo, saj je sledila nočna igra. Pred tem pa se je birmancem uresničil največji strah – pobrali smo jim mobilne telefone, ki so vikend preživeli v škatli.

Animatorji smo kasneje izvedeli, da so bili na to pripravljani, saj so se že prej dogovorili s prijatelji, da bodo namesto njih skrbeli za ogenjčke na Snapchatu. To pa je bila tudi odlična iztočnica za pogovor o naši prvi temi – odvisnosti. Dopoldne smo gostili gospoda Matija Rudolfa, ki je zelo iskreno spregovoril o svoji odvisnosti od drog in zdravljenju v skupnosti Cenacolo. Z birmanci smo ugotavljali, s čim so oni zasvojeni, kaj jih privede k temu in kako bi se odvisnosti lahko izognili. Izpostavili smo predvsem telefone, socialna omrežja, računalniške igrice. Pogovarjali smo se tudi o naših odnosih – do prijateljev, družine in sebe ter o trpljenju, ki smo ga povezali z veliko nočjo.

 

Vse tri teme pa je zaokrožila zadnja, kjer smo se pogovarjali o veri po sveti birmi in o delu animatorjev. Animatorji smo predstavili svoje izkušnje, kako je to prostovoljno delo vplivalo na razvoj naše osebne vere in kako se to kaže v našem življenju. Birmanci so zapisali lastne sklepe, kako se bodo trudili biti zgledni mladi odrasli kristjani. Ko se je bližala ura odhoda domov, se je pogovor vrtel večinoma o tem, kako bi ta vikend lahko podaljšali, kar vsekakor pomeni, da smo se imeli zares lepo!

Morda vas zanima tudi