Don Boskovi dnevi

V Salezijanskem mladinskem centru vsako leto zadnji vikend januarja organiziramo don Boskove dneve ob praznovanju njegovega godu. Letošnji praznični dnevi so bili med 26. in 28. januarjem. Od petka do nedelje se je zvrstilo kar nekaj dogodkov, ki so bili v prvi vrsti namenjeni mladim in otrokom.

V petek zvečer smo organizirali tradicionalni don Boskov turnir. Zbralo se je lepo število animatorjev,

ki smo se pomerili v različnih igrah. Igrali smo tarok, pikado, ročni nogomet, biljard in različne namizne igre. Z nami sta večer preživela tudi salezijanski predstojnik Janez Potočnik in salezijanec Boštjan Jamnik, s katerima smo imeli po turnirju tudi pogovor. Dotaknili smo se različnih tem, med katerimi smo največ pozornosti namenili vprašanjem, kako mlade vključiti v SMC in kako jih vzgajati, kaj vse lahko še animatorji izboljšamo pri naših programih ter kakšno pomoč bi želeli od ostalih slovenskih SMC-jev. Srečanje smo zaključili s podelitvijo nagrad za zmagovalce turnirja.

 

V soboto dopoldne smo nadaljevali z oratorijskim dnem. Po uvodnem bansu nam je župnik Jože spregovoril nekaj besed o don Bosku, nato pa se je začelo iskanje zaklada, ki ga je salezijanski predstojnik prinesel z Rakovnika. V dveh skupinah smo s pomočjo zemljevida poiskali animatorje, ki so se skrili po različnih mestih v stari Sevnici. Na vsaki postaji smo se spopadli z različnimi izzivi. Ko smo jih uspešno opravili, smo dobili namig, ki nas je vodil do ključa, ki je odpiral zaklad. Oratorijski dan smo zaključili s sladoledom, ki se je skrival v zakladu. Veselimo se že naslednjega oratorijskega dne, ki bo marca.

Istočasno je v okviru don Boskovih dni potekal že enajsti turnir v namiznem hokeju “Sevnica Open 2018”. Dvanajst tekmovalcev iz Kranja, Mengša in Sevnice se je pomerilo v tej zanimivi igri hitrih prstov in zbranosti. Najboljši je bil Bernard Rjavec iz Kranja, Lenart Traven pa je kot najboljši Sevničan zasedel odlično peto mesto.

Pester sobotni dan smo zaključili s predavanjem o teologiji telesa, ki so se ga udeležili birmanci in nekateri animatorji. Teologijo telesa je svetu predstavil papež Janez Pavel II. Spolnost in intimno razmerje je ena najlepših stvari, ki jih je Bog ustvaril za človeka. A v zadnjem času so se trendi o spolnosti v širši družbi razmahnili v smer, ki nas odmika od osnovnih krščanskih vrednot. Zakaj s spolnostjo počakati do poroke, je danes postalo vprašanje, ki si ga zastavlja le malo parov. A zelo poglobljeno so o njem razmišljali naši gostje, dva mlada para Petra Kogoj in Nejc Povirk ter že poročena Anja in Vid Planinc. Teologija telesa se ne ustavi le ob vprašanju izvenzakonske spolnosti, ampak vzpostavlja odnos tudi do pornografije, samozadovoljevanja, čistosti ter predvsem do moškosti in ženskosti. Prav vsak najstnik si želi biti ljubljen in ljubiti, a na tej poti lahko velikokrat izgubimo bistvo, kar nas morda tako rani, da težko stopamo v intimen zaupen odnos. Preko osebnega pričevanja parov, povezanega z nekaterimi znanstvenimi spoznanji, statističnimi podatki in odlomki iz Svetega pisma, smo spoznavali pomen teologije telesa. Izvedeli smo veliko novega, hkrati pa je lahko vsak sebi zastavil nekaj vprašanj, kako sam živi čistost in kaj lahko vsak stori, da bo ohranil svoje dostojanstvo. Predavatelji so nas spodbudili, da odgovore iščemo v Svetem pismu, poudarili so pomen molitve, ki nas bo utrdila v veri in ljubezni, predvsem pa opogumljala, da sledimo poti, ki nas bo izpopolnjevala. O teologiji telesa je napisanih kar nekaj knjig, ki so namenjene mladim in tudi starejšim in vam jih priporočamo v branje.

V nedeljo smo don Boskove dneve zaključili s slovesno sveto mašo, ki jo je daroval salezijanski predstojnik mag. Janez Potočnik, pri kateri je bil tudi sprejem novih ministrantov, katerih zavetnik je sv. Dominik Savio, ki ga je vzgojil prav don Bosko. S petjem so sveto mašo popestrili še člani animatorskega in otroškega pevskega zbora SMC Sevnica.

 

Morda vas zanima tudi