Kako je nastal Božiček

V mesecu decembru nas vsako leto obiščejo kar trije “dobri” možje. Kako to, da se pojavijo kar vsi trije naenkrat? Za sv. Nikolaja je nesporno, da je živel v 4. stoletju. Bil je izredno dobrega srca. Zato so ga v tej njegovi dobroti – vsaj enkrat na leto – želeli posnemati tudi drugi kristjani. Dedek mraz se je pojavil v času komunističnega režima in sicer z namenom, da bi izpodrinil krščanskega sv. Miklavža. Postavlja pa se vprašanje, kako je nastal Božiček?

Začelo se je leta 1809, ko se je Newyorško zgodovinsko združenje odločilo pudariti pomen svetega Nikolaja in znova obuditi božična izročila prvih nizozemskih priseljencev. Ko so prišli v Novi svet, so opustili običaje v spomin na svetega Nikolaja, a vrzel so hitro zapolnili. V istem letu je pisatelj Washington Irvin objavil satirični oris nizozemske zgodovine New Yorka, ki je vključevala opise dobrodušnega svetega Nikolaja, ki kadi pipo, leti nad drevesnimi krošnjami in se spušča skozi dimnike, da lahko prinaša darila. Zgodba je kmalu postala urbana legenda.

Leta 1822 je nastala nadvse priljubljena pesem Clementa Clarka Moora “Obisk svetega Nikolaja”. Na podlagi te pesmi je škof dobil krzno, sani in jelenčke, poleg tega se je spremenil datum njegovega prihoda: “Na večer pred božičem…” Ilustratorji in umetniki v oglaševanju so opravili preostalo. Leta 1931 je debelušni Božiček nastopal v oglasih za kokakolo.

Danes ves svet pozna Božička, le redki pa bi v njem prepoznali obraz svetega Nikolaja.

Morda vas zanima tudi