Dejavnosti

Sveti Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev, učitelj mladine, čigar vrednote, metode in vero skušamo udejanjati v našem SMC-ju, goduje 31. januarja.

Kot se spodobi, njegov praznik vsako leto počastimo tudi animatorji in prostovoljci društva, pri čemer sodelujemo s sevniško župnijo. Pod okrilje praznovanja spadajo tridnevnica v čast sv. Janezu Bosku, predavanja, turnirji v različnih športih in igrah, mini oratorij, turnir v namiznem hokeju, program za mladino in mladinska sveta maša.

 

 

V sodelovanju z župnijo Sevnica SMC Sevnica pripravlja in izvaja tudi duhovne vaje za sevniške prvoobhajance in birmance. Animatorji se na duhovne vaje pripravijo skupaj z župnikom in kaplanom in nato ob njuni pomoči izvedejo nepozaben duhovni vikend.
Navadno duhovne vaje organiziramo 2-letno, in sicer enkrat za prvoobhajance in enkrat za birmance. Na duhovni vikend se enkrat na leto odpravijo tudi animatorji, še posebej v sklopu šole animatorjev ali pred večjimi krščanskimi prazniki.
Največkrat se odpravimo v Dominikov dom na Pohorje, v Marijin dom na Bled ali v Želimlje.

    

Duhovni večeri potekajo predvsem pred večjimi prazniki in na skupnih vikendih. Večeri so navadno sestavljeni iz nagovora gosta, adoracije, tišine in možnosti za sveto spoved. Pri izpeljavi teh večerov nam vedno priskočijo na pomoč tudi duhovniki naše salezijanske skupnosti v Sevnici.

Ker je sv. Nikolaj – Miklavž farni zavetnik sevniške župnije, se ob njegovem prazniku že vrsto let spominjamo njegove radodarnosti in dobrosrčnosti.

Vsako leto tako pri tej kulturni prireditvi sodelujejo tako upokojenci kot osnovnošolci, seveda pa pomaga tudi veliko aktivnih animatorjev SMC-ja. Odziv obiskovalcev je vsako leto ogromen in ponosni smo, da nam na predvečer godu našega zavetnika uspe popolnoma napolniti župnijsko cerkev.

  

Mini oratorije organiziramo enkrat na mesec od oktobra do maja. Lahko bi rekli, da so oratorij v malem, saj potekajo na zelo podoben način. Vsak ima neko rdečo nit, ki povezuje celoten dan. V lanskem letu so bile teme Marija, Martinovo, velika noč in post, don Bosko, adventni čas in božič … Najprej otrokom povemo nekaj o temi dneva, nato sledi delavnica, dan pa zaključimo z veliko igro.

  

Oratorij je program, ki je v našem SMC-ju najbolj obiskan. Izvajamo ga po zgledu svetega Janeza Boska, ki ga je blizu Torina začel že v 19. stoletju.

Dan začnemo z dvigom zastave in petjem himne. Nadaljujemo z ogledom dramske igre in katehezami, nato pa se razdelimo v delavnice, kjer ustvarjamo do kosila. Sledi velika igra, dan pa zaključimo s spustom zastave. Že tradicionalno vsako leto kampiramo na svetem Roku, odpravimo pa se tudi na izlet.

  

Otroški pevski zbor, ki ga v večini sestavljajo osnovnošolci, uspešno deluje že vrsto let. Vaje imajo ob petkih ob petih popoldne. Na vajah je vedno veselo in prijetno vzdušje, ko se sliši zelo lepo petje otrok. Zbor velikokrat prepeva pri nedeljskih svetih mašah ter tako popestri bogoslužje. Nastopajo v domači župniji, velikokrat pa so svete maše popestrili tudi drugod. Že dolga leta zbor vodi Matjaž Traven, z igranjem pa mu občasno pomagajo tudi Marko Vencelj, Lenart Traven, Martin Sešlar, Andraž Jene ter Nik Kladnik.

 

Kdor poje, dvakrat moli, se glasi slovenski pregovor. Ker nas animatorje poleg vere, prijateljstva, ljubezni do otrok in mladih povezuje tudi glasba, v SMC-ju že vrsto let deluje bend, pri katerem s sodobno krščansko glasbo slavimo Boga in pričujemo Ljubezen. Naš prvi bend Kolumba, katerega člani so bili sedanji mentorji, je deloval do leta 2016, ko so mlajši animatorji ustanovili novo zasedbo, ki zaenkrat še nima imena. Vaje imajo enkrat tedensko, nastopajo pa na mladinskih mašah, birmi, krstih in porokah v naši župniji in okolici. Vsako leto se predstavijo tudi na SMC Jamu, srečanju salezijanskih bendov iz vse Slovenije.

V SMC Sevnica se skozi leta razvijajo tudi športne dejavnosti. Nekaj let sta bili v ospredju košarka in odbojka, letos pa smo dobili še mlado nogometno reprezentanco.

Odbojkarsko reprezentanco je ustanovil naš bivši kaplan Grega Valič, za njim pa je vodenje ekipe prevzel Milan Metelko. Treningi so potekali dvakrat na teden in trdo delo se je kmalu pokazalo z zmago v salezijanski odbojkarski ligi.

Košarkaše je leta 2008 skupaj zbral Boštjan Jamnik. Trenirali so enkrat tedensko v telovadnici osnovne šole v Sevnici, vsak mesec pa so se udeležili tudi tekme salezijanske lige v Želimljem. Leta 2015 smo imeli kar dve ekipi, in sicer mlajšo in starejšo. V sezoni 2016/2017 je mlajša ekipa dosegla odlično 2. mesto v ligi.

Letošnja novost je tudi mali nogomet, ki ga je uvedel kaplan Matild. Mladi nogometaši z veseljem trenirajo, za njimi pa so že tudi prve ligaške tekme.

  

Zimske počitnice sevniški animatorji in otroci že tradicionalno preživljamo na smučanju v Bohinjski Bistrici. S ponosom lahko povemo, da je od prvega smučanja, ki smo ga organizirali, minilo že 11 let. V teh letih se je projekt zelo razširil — od kombija na začetku do avtobusa danes. Glavne aktivnosti so smučanje na smučišču Vogel, drsanje na sezonskem drsališču v Bohinjski Bistrici in kopanje v Vodnem parku Bohinj. Poleg tega je na zimovanju poskrbljeno za bogat program, ki popestri popoldanski in večerni prosti čas (snežna bitka s kepanjem, spoznavni večer, družabni večer, ples in glasba).