Animatorji

Anima (lat.) ~ duša

Animator je duša skupine. Njegova naloga je, da skupino, v kateri sodeluje ali jo vodi, povezuje in združuje. Odgovoren je za to, da se vsi udeleženci skupine dobro počutijo in da so pripravljeni sodelovati. Biti animator je težka in hkrati zanimiva in lepa odgovornost, zna si mora pridobiti zaupanje drugih ljudi in ga znati tudi obdržati. Če mu to uspe, se lahko s pomočjo skupine, ki mu zaupa in ga podpira, loteva najrazličnejših nalog in projektov.

Animator je tudi sodelavec. Sam težko obstaja. Pomembno je, da ves čas z nekom sodeluje, si deli naloge, primerja rezultate, sprašuje za mnenje in se s tem bogati ter raste v vedno boljšega animatorja.

Ni močnejšega od skupine animatorjev z istim ciljem, ki so dobro povezani med sabo in z Bogom. Že Don Bosko je govoril, da je povezana skupina šibkih močnejša od močnih posameznikov in tudi naša ekipa animatorjev (Ekipa animatorjev SMC Sevnica) se močno trudi držati skupaj pri pripravi in izvedbi vseh naših projektov.

Za vsakega animatorja je zelo pomemben del njegovega življenja vera. V Bogu je vedno vse mogoče in animator se nikoli na preda. Kadar sam ne zmore več, ko je naredil že vse, kar je bilo v njegovi moči, prepusti rešitev tistega problema Bogu. Prej pa poskusi popolnoma vse. Za to je potrebna trdne vera in vsak med nami ima pogosto težave s prepuščanjem samega sebe Bogu. Zato je važno, da se zna vsak animator vsake toliko malce odklopiti in se duhovno napolniti, utrditi v veri, da je nato ponovno pripravljen na spopadanje z vsakodnevnimi težavami, tako animatorskimi kot osebnimi. Načinov odklopljanja je seveda več: od organiziranih duhovnih vaj med letom in med počitnicami, duhovnih obnov po dekanijah pred večjimi prazniki, pa vse do preprostih sprehodov v naravo, obogatenih z razmišljanji in molitvijo. Najbolje pa seveda zaleže dobra spoved.

Postati animator ni težko. Prideš v SMC Sevnica, vprašaš, če bi lahko kje pomagal in z veseljem ti bomo naprtili del našega bremena na rame. Ampak ne skrbi, skupaj z delom pride tudi veliko zabave, druženja z ostalimi animatorji in udeleženci ter nagrad za dobro opravljeno delo.