Zgodovina

Leta 1997 so tedanji mladinci skupaj s starši in duhovniki zavihali rokave in začeli urejati kletne prostore, da bi imeli veroučenci in mladina zaprte prostore ob prihodu in čakanju na verouk. Otvoritev slednjih je bila 9. 11. 1997.

A načrti so se širili, saj je v župnišče začelo zahajati vse več otrok in mladine. Ponovno je privrela na dan ideja o ustanovitvi “Mladinskega centra”, saj je takratna sevniška mladina potrebovala svoje prostore, kje bi se ob prostem času zbirali, se med seboj spoznavali, drug drugemu pomagali v rasti k poštenosti, pravičnosti, dobroti, odgovornosti, skratka v vseh tistih vrednotah, za katere si je prizadeval sam Don Janez Bosko in Salezijanci – torej je bil župnijski mladinski center nujnost.

Po ureditvi kletnih prostorov se je začelo urejanje prostorov v pritličju, kjer se je nahajala ena izmed treh učilnic in prostor za spravljanje veroučnih pripomočkov ter pripomočkov za igre oz. nekakšna klet. Najprej se je ta “klet” spremenila v prostor za igranje, z barom, kjer se je prodajala brezalkoholna pijača in prigrizki. Za čistočo in urejenost so skrbeli mladinci sami. Salezijanski mladinski center Sevnica je bil leta 1998 prijavljen in priznan kot društvo tudi s strani občine in države.

Kmalu pa je prišlo do ideje, da bi se ta Mladinski center razširil in vsi so se lotili dela, ter učilnico zraven, spremenili v prostor z igrali (ročnim nogometom, biljardom, pikadom…). Omenjeni prostor in “bar” sta se začela urejati oziroma ponovno prenavljati leta 2003 ob prenovi župnišča. Naredil se je prehod med njima in novi, večji prostor smo označili kot klubski prostor. Tako se je mladinski center razširil, na prostor, kjer se nahajajo igralni aparati, in prostor, kjer je “bar”, v njem so tudi računalniki (možnost interneta), mize in sedežna garnitura (prostor za igranje igric, npr.:človek ne jezi se, ekec pekec, …), pa tudi avtomat s pijačo in prigrizki. Kletni prostor, t. i. disko, ki je bil od leta 1997 namenjen zbiranju mladine, je s prenovo župnišča postal učilnica.

S prenovitvijo župnišča in prenovo SMC-ja je slednji dobil tudi novo pisarno, saj so prostor, kjer je bila prejšnja pisarna, spremenili v kapelico. Pisarno pa so prestavili v prostore stare kuhinje župnišča.

Prva sprememba na zunanjih površinah je bil nastanek igrišča za mivko, leta 1997, temu je sledilo še travnato nogometno igrišče ter postavitev novega tobogana za otroke, leta 1998. V začetku naslednjega leta pa se je poskrbelo še za večjo varnost uporabnikov teh igrišč in so tedanji mladinci okoli igrišč postavili novo, višjo ograjo.

Z letom 1996 je dolgoletnega župnika Antona Hribernika zamenjal gospod Ciril Slapšak. Gospod Ciril je spletel že pred prihodom v Sevnico prijateljske vezi s Slovenci v Stutgartu. Z njihovo pomočjo, s pomočjo župnišča, z donacijo Občine Sevnica in posameznih dobrotnikov se je leta 2006 začela izgradnja tudi otroških igrišč na zunanjih površinah v okolici župnišča. Leta 2007 smo slovesno otvorili novo nogometno igrišče, igrišče za odbojko in igrišče za košarko ter otroško igrišče z igrali za mlajše otroke.

Video ob 10. obletnici delovanja