Zakaj je pomembno ločevanje odpadkov?

V petek, 12. avgusta, smo v počitniškem varstvu otroci in animatorji raziskovali, zakaj je pomembno ločevanje odpadkov. Za uvod smo pogledali zanimiv videoposnetek, ki nas nagovarja k ločevanju, hkrati pa tudi razloži, zakaj je to pravzaprav sploh pomembno. Skoraj vsi otroci so povedali, da doma odpadke že ločujejo, ostali pa bodo današnje sporočilo prenesli staršem. Nato smo razvrščali posamezne odpadke v ustrezne smetnjake. Zataknilo se je pri razbitem kozarcu za pitje in tetrapaku mleka.

Otroci so bili razdvojeni, ali tetrapak sodi k embalaži ali k papirju. Da smo razrešili zagato, smo se sprehodili do ekološkega otroka pri občini in prebrali, kaj sodi v posamezni smetnjak. Tako smo ugotovili, da tetrapak sodi v smetnjak z drobno embalažo, ki ima pokrov rumene barve. Kaj pa kozarec? Otroci so bili prepričani, da je to steklo. Vendar pa je v to steklo primešanih veliko snovi, ki onemogočajo, da bi takšno steklo reciklirali. Zato si je vredno zapomniti, da v smetnjak za steklo sodijo predvsem steklenice in kozarci za vlaganje.

 

Otroci so povedali tudi, da smeti ne smemo odlagati v naravo, saj jo to onesnažuje. Video je prikazal tudi pot odpadkov. Videli smo, da jih iz smetnjakov stresejo na tekoči trak, kjer jih razvrstijo in predelajo. Že na ekološkem otoku smo zavohali, kako smeti smrdijo, zato nas je to spodbudilo k razmišljanju, kako močno smrdijo šele te smeti na tekočem traku. Sklenili smo, da bomo embalažo jogurtov, tune, paštet in podobnih stvari od zdaj naprej splahovali z vodo in tako delavcem v teh tovarnah vsaj malo olajšali delo v smradu. Z majhnimi koraki se daleč pride. Pomembno pa je tudi, da embalažo čim bolj stisnemo, da smeti zavzamejo čim manj prostora.

V sklopu delavnice smo izdelali tudi vazice iz embalaže od čipsa in kozarca za vlaganje.

Človek velikokrat ravna v nasprotju z naravo, a to za nas in naš planet ne pomeni nič dobrega.  Upamo, da smo vas tudi s tem kratkim člankom spodbudili, da boste začeli ali pa nadaljevali z ločevanjem odpadkov.

Morda vas zanima tudi